Waarom kiezen voor aluminium dakgoten?

Advies

Kiezen voor de juiste dakgoot is kiezen voor de beste combinatie van esthetiek en betrouwbaarheid. Een goot kan er goed uitzien, maar vol lekken zitten en snel slijten. Omgekeerd is het natuurlijk leuk dat de goten passen bij het uitzicht van je woning. Aluminium dakgoten bieden deze combinatie, we lichten even toe.

Een afwateringssysteem van aluminium biedt diverse voordelen. Het is een duurzaam materiaal, zeer licht qua gewicht en ook onderhoudsarm. Je hoeft dus niet elke 2-3 maanden met wankele benen de ladder op om te checken of er problemen zijn met de goten.

Weerbestendigheid van aluminium

Een van de belangrijkste voordelen van een aluminium afwateringssysteem is de weerbestendigheid ervan. Aluminium is van nature bestand tegen corrosie en roest, waardoor het ideaal is voor gebruik in gebieden met veel neerslag en vochtigheid. Iets waar we in gebieden als België, Noord-Frankrijk en Nederland al eens last van durven hebben. Aluminium dakgoten en hemelwaterafvoer zijn dus bestand tegen vele jaren gebruik, zelfs onder slechte omstandigheden.

Licht materiaal voor vlotte installatie

Aluminium dakgoten zijn eerder licht van gewicht in vergelijking met andere metaalsoorten. Het gewicht is namelijk gelijk aan dat van staal. Dit betekent dat alu-goten dus eenvoudiger te hanteren en te installeren zijn. En dat drukt de prijs, want het verlaagt de installatietijd en de algemene installatiekosten. Veiliger én efficiënter, daar doen we het voor.

Volledig recycleerbaar

De materialen van aluminium zijn 100% recycleerbaar. En dat niet slechts één keer, maar elke keer opnieuw. Dit zonder enige kwaliteitsverlies. Kiezen voor aluminium dakgoten, is kiezen voor duurzaamheid.

“Aluminium dakgoten hebben een lange levensduur en vergen weinig onderhoud. Ze gaan tot wel 40 jaar mee!”

Uitstekende verhouding van prijs-kwaliteit

De kwaliteit van aluminium dakgoten is uitstekend, en je spaart er ook geld mee uit. Hoewel de initiële kosten van een aluminium afwateringssysteem hoger zijn dan die van andere materialen (pvc), hebben ze een langere levensduur en vergen ze weinig onderhoud. Op de langere termijn is aluminium een meer kosteneffectieve keuze.

Vergelijking aluminium met pvc-goten

  • Aluminium dakgoten kunnen tot wel 40 jaar meegaan. Dit in tegenstelling tot pvc-dakgoten die een levensduur van 10 à 15 jaar hebben.
  • Aluminium is een sterker materiaal dan pvc en is daarom ook beter bestand tegen meer extreme weersomstandigheden (hevige wind, felle regenbuien).
  • Gemakkelijker te onderhouden, omdat ze minder snel scheuren en vervormen.
  • Het is mogelijk om aluminium volledig te recyclen, terwijl pvc bijna niet gerecycled kan worden.
  • Brandveiliger, aangezien ze niet gemakkelijk ontvlammen en bij brand minder rook en giftige dampen afgeven.

Vergelijking aluminium en zinkgoten

  • Aluminium is twee keer zo lang houdbaar als zink.
  • Aluminium dakgoten zijn niet belastend voor het water.
  • Aluminium is minder gevoelig voor corrosie en vervormt minder snel dan zink.
  • Dankzij het lichtere materiaal zijn de alu-dakgoten makkelijker te installeren en minder belastend voor de dakconstructie.
  • Afwateringssystemen van aluminium zijn over het algemeen goedkoper dan die van zink.
  • Dakgoten in aluminium zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor ze altijd passen bij de uitstraling van je woning.