De voordelen van het werken met PIR-isolatie

Advies

Een goede isolatie is vandaag onontbeerlijk. Niet enkel isoleren van het dak, maar ook van de muren. Op die manier gaat warmte minder snel verloren, verbruik je minder en kun je besparen op energie. Bij Gallenco werken we liefst met polyisocyanuraat, of PIR-isolatie.

Kies dus vooral voor efficiëntie bij het kiezen van de geschikte isolatiemethode. In de winter zal de warmte zo langer blijven hangen, maar tijdens hete zomerdagen warmen je ruimtes ook trager op. Verwarming en airconditioning hoeven minder hard te draaien en zo bespaar je heel wat kosten.

Waarom kiezen voor PIR

PIR wordt vaak omschreven als ‘de verbeterde versie’ van PUR, een soort volgende generatie. Het onderzoek naar PUR heeft eigenlijk geleid tot verbeteringen in PIR. Het is een sterkere variant omdat er extra stoffen aan de formule zijn toegevoegd. Beide materialen hebben een zeer lage lambda-waarde, wat positief is.

De kracht van een lage lambda

Met lambda wordt de warmtegeleidbaarheid van isolatiemateriaal geduid. Hoe hoger de lambda-waarde, hoe beter de warmte wordt geleid en dus hoe minder goed het materiaal isoleert. De PIR-isolatiepanelen die wij bij Gallenco hanteren, worden tevens met witte folie afgewerkt. Dit maakt ze bestendig tegen ammoniak en houdt de lambda op een waarde van 0,022 W/mK.

“We werken onze PIR-isolatie af met witte folie. Dit maakt ze ammionak-bestendig en houdt de lambda-waarde laag.”

Klaas  | Gallenco

Minder koudebruggen

PIR-panelen worden meteen op lengte geproduceerd. Het aantal naden blijft beperkt, wat ook het aantal koudebruggen limiteert. Wordt de isolatie dan gemonteerd onder de gordingen én de dakbedekking bestaat uit golfplaten van vezelcement, dan krijgen we een dubbel-schouw effect. De temperatuur in het gebouw zakt vrijwel meteen met enkele graden Celsius. Natuurlijk naargelang de dikte van de isolatie.

Milieuvriendelijke isolatie

Voor wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, is PIR-isolatie eveneens een juiste en groene keuze. Het materiaal is recycleerbaar en heeft een lage impact op het milieu gedurende de hele levenscyclus. Door te kiezen voor PIR draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Conclusie

Algemeen staat PIR dus bekend om zijn uitstekende thermische isolerende eigenschappen en zijn vlotte installatie. De gesloten celstructuur met gasgevulde cellen verminderen de warmtegeleiding en zorgen voor een lage lambda-waarde. Een echte aanrader!