Enkele tips hoe je asbest kunt herkennen

Advies

Welke trucjes kun je gebruiken voor asbestherkenning?

Hier zijn er verschillende mogelijkheden voor:

  • Je kunt het productiejaar raadplegen van het materiaal
  • Je kunt de textuur even heel nauwkeurig onder de loep nemen
  • Doe de vlamtest


Graag melden we duidelijk dat deze drie tips slechts beperkte hulpmiddelen zijn en dus minder nauwkeurig. Wil je 100% zeker zijn dat je met asbest te maken hebt in je gebouw of woning, schakel dan een asbestlabo of een ervaren expert in zoals Gallenco.

Raadplegen van productiejaar

Het jaar waarin het materiaal werd geproduceerd, kan jou al een eerste gerichte aanwijzing geven over de aanwezigheid van asbest. Check eventueel ook plannen en facturen, of een technische fiche.

Asbest werd geplaatst tussen 1945 en 2001, terwijl de productie van materiaal met asbest duurde tot 1998. Zeker als het om toepassingen gaat die werden geproduceerd tussen 1955 en 1985. Asbestvrije leien of golfplaten herken je aan de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (New Technology). Golfplaten zonder asbest hebben ook altijd een verstevigingsbandje.

Dak- of gevelbekleding daterend voor 1990 bestaat altijd uit asbest.

Textuur bekijken

Een alternatieve manier om asbest te identificeren is door naar de textuur van het materiaal te kijken. Hier zijn enkele aandachtspunten:

  • Veel plaatmaterialen van asbestcement hebben een karakteristieke gewafelde structuur die lijkt op een honingraat. Deze platen bestaan meestal uit meerdere lagen.
  • Asbestcementtoepassingen vertonen vaak 'asbestbloemen': dit zijn witte vlekken die zich over het oppervlak verspreiden. De aanwezigheid van deze vlekken duidt op asbest.
  • Op plaatsen waar het materiaal is gebroken of waar het oppervlak is aangetast door weersomstandigheden, zijn asbestvezelbundels vaak zichtbaar voor het blote oog.

Vlamtest uitvoeren

Een andere methode is de vlamtest. Breng een vlam in de buurt van zichtbare vezelbundels, bijvoorbeeld aan een rand of op een plek waar het materiaal beschadigd is. Als de vezels alleen maar gloeien en niet worden vernietigd door de vlam, is de kans groot dat het om asbest gaat. Vezels die geen asbest zijn, zullen door de vlam uit elkaar vallen of druppels vormen.

Let op: sommige keramische vezels gloeien ook bij de vlamtest. Het is raadzaam om een erkend asbestlaboratorium of een expert te raadplegen.