OVAM lanceert derde oproep voor gratis asbestverwijdering

Nieuws

Succesvolle start protocol voor asbestdaken in de landbouwsector

De OVAM kondigt een nieuwe aanmeldingsperiode aan voor 1.200 extra landbouwbedrijven die kosteloos hun asbestdak kunnen laten verwijderen. In 2021 startte het sectorprotocol voor asbestverwijdering in de landbouw, waarbij 2673 landbouwers zich al hebben aangemeld en 1652 hun asbestdak hebben laten ophalen, wat resulteert in meer dan 1 miljoen m² verwijderd asbest. Er is echter nog steeds vraag naar asbestverwijdering, waardoor de OVAM een nieuwe aanbesteding lanceert om 1.200 extra landbouwers binnen het jaar de mogelijkheid te bieden hun asbestdak te laten demonteren en inzamelen.

Nieuwe aanbesteding voor 1.200 landbouwers

Het sectorprotocol stelt land- en tuinbouwers in staat om kosteloos gebruik te maken van een door de OVAM aangestelde inzamelaar voor het ophalen van gedemonteerde asbestdaken aan huis. Om van deze dienst gebruik te maken, moeten landbouwers binnen een jaar na goedkeuring van hun aanmelding hun asbestdak laten verwijderen. De ontmanteling van het oude dak is niet inbegrepen in de dienstverlening, en landbouwers zijn zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van een nieuw dak.

De Vlaamse steun voor asbestverwijdering bij land- en tuinbouwbedrijven blijkt succesvol, en om meer landbouwers de kans te geven deel te nemen, wordt nu een derde oproep gelanceerd. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir benadrukt het belang van een gezondere leefomgeving en een asbestveilig Vlaanderen.

1 miljoen verwijderde asbestdaken

Met al 1652 inzameladressen is al meer dan 1 miljoen m² asbestdak verwijderd in de land- en tuinbouwsector. De verwijdering stimuleert landbouwers ook om het zonnepotentieel van het dak te onderzoeken, waarbij Fluvius een premie biedt voor het plaatsen van zonnepanelen op niet-verwarmde ruimtes.

Hoe aanmelden?

Aanmelden voor het programma kan eenvoudig via een webformulier op de OVAM-website, waar landbouwers moeten beschikken over een landbouwnummer, btw-nummer en exploitatienummer. Op dezelfde pagina is ook een brochure beschikbaar die landbouwers informeert over veilige methoden voor het verwijderen van asbestdaken. Meer informatie, inclusief de brochure, is te vinden op de website van OVAM.